Treballant Windows com un Linux - Cygwin

Sí, ho podeu pensar: a qui en aquest món se li acudiria voler simular un linux dins un windows si és més fàcil tenir-ne una partició o una màquina virtual?
El problema és la formulació d'aquesta qüestió: no volem convertir el nostre sistema de fitxers microsoft en un unix (per això, marxem a un unix); tampoc volem experimentar les diferències en les capes de kernel (novament, marxem a unix); la facilitat que es planteja és treballar en línia de comandes com si es tractés d'un terminal Linux. Els motius són varis:
  1. Perquè la línia de comandes cmd  de Windows és limitada i confosa si un està acostumat a la de Linux
  2. Perquè obtenim un repositori semblant al de Linux on podem instal·lar totes les aplicacions (fins i tot moltes no disponibles en executable de Windows).
  3. Per motius laborals no podem disposar d'un linux i estem obligats a treballar amb Windows
  4. Els desenvolupadors notaran que és més fàcil compilar algunes aplicacions unix en entorns MS de Windows. Això estalvia tant temps com diners que haurien de ser gastats a traslladar una aplicació nativa a Windows.
I és en aquest punt on us presento Cygwin: l'opció més viable per poder-ho cumplir. Imaginem que és un "dopatge" a la línia de comandes de Windows on obtenim poder treballar amb les més que conegudes comandes de Unix.
El principal problema és que sent un programari de codi lliure (open source) proliferen moltíssimes pàgines indesxifrables sobre com instal·lar i configurar bé el seu entorn. Veurem, com depenent de la finalitat pel qual el necessitem, haurem d'instal·lar un paquets o altres i... perquè negar-ho: això és el que fa més la guitza.

Instal·lant que és gerundi

Cygwin és compatible des de Windows XP i només caldrà anar a la web per descarregar la corresponen versió segons la nostra arquitectura (32 o 64).
Les imatges que us presento estan redimensionades per no ocupar molt d'espai, ja sabeu: clicar i s'obre la imatge completa si teniu problemes. Ah! que teniu algun dubte o pregunta? No ho penseu més i comenteu!
Comencem executant el programa, fàcil, farem Siguiente.

A partir d'aquí ens diu des d'on volem obtenir l'instal·lació: ho deixem per defecte a Internet.

Ens pregunta el directori on volem instal·lar-ho. Sobretot! És indiferent si treballeu amb C:\, amb W:\ o amb M:\ l'important és ficar-ho a l'arrel, el motiu es deu als problemes que tindrà de rutes l'intèrpret (i ja ni us explico els problemes si hi teniu espais als noms dels directoris).

Ens pregunta on es troba el paquet d'instal·lació, res! Ell ja ho detecta sol, comproveu que apunti on hi teniu l'instal·lador que acabeu d'executar. Podria ser que desplegués arxius de l'instal·lador en aquesta carpeta que un cop instal·lat es poden esborrar sense problemes.

Deixeu-ne l'opció per defecte a "Direct connection"...

En aquest punt ens demanarà de quin mirror volem descarregar-ho, jo també deixaria el que ve marcat per defecte.

Aquest pas  és el que considero el més important, en aquest punt de l'instal·lació triem els paquets unix que seran inclosos amb Cygwin. Per defecte ve amb alguns paquets preseleccionats així que si es deistja es pot seguir endavant amb la instal·lació i ja tornarem a aquesta pantalla més endavant. Per seleccionar-los, obrim els subpaquets i cliquem sobre el nom, veurem que canvien d'estat entre no-instal·lar, instal·lar i en aquest cas, l'opció de seleccionar quina versió. Seria com l'equivalent al dpkg de debian o gràficament com el Synaptic. Recomanació? Si l'esteu instal·lant sense un ús concret, feu Siguiente sense pensar-ho. En aquest exemple veureu que jo he instal·lat PHP.



A partir d'aquest moment es procedirà a l'instal·lació...


I c'est fini! Fàcil, no?
Què toca ara? Jo començari a jugar amb la consola per familiaritzar-se un xic..

Següent pas: la consola

S'accedeix a la consola des de l'accés directe creat i veurem com podem provar les típiques comandes com ls, cat, grep... de la mateixa manera que no perdem en cap moment les comandes heredades de Windows (curiós eh?). Cal pensar que el sistema de fitxers és semblant al de unix /home, /usr, /etc ... i per accedir al discu dur del nostre sistema windows haurem d'accedir al directori /cygdrive, per defecte ens trobarem dins la carpeta d'instal·lació (serà el nostre /home).

Per modificar el molest /cygdrive i no haver d'anar-lo escrivint cada vegada per entrar als nostres directoris, us deixo un tutorial on entre altres coses expliquen truquets del cygwin.
Aquesta comanda ens ajudarà a veure quins són els paquets instal·lats:

cygcheck -c -d

O per fer un check complert a l'instal·lació:

cygcheck -s -r

Perpràcticar amb la consola us recomano que feu els primers exercicis que fèieu amb Linux (copieu entre directoris, intenteu fer grep de comandes i pipes entre elles...). Us ajudarà a agafar soltura si esteu desentrenats de linux i a que de manera antural, pogueu moure-us entre el sistema de fitxers que crea cygwin. Trobareu un tutorial super complert de primers passos amb Linux a la web de Cesareox.
Si teniu curiositat de com treballar amb l'eina de cygwin i la seva configuració des de la línia de comandes al blog de Vicente Navarro hi trobareu moltíssima informació.
En canvi, si com jo només fareu servir Cygwin per executar paquets no disponibles a Windows, l'instal·lable inicial us anirà bé per modificar la instal·lació afegint nous paquets o, podreu fer-ho diretament baixant-vos el repositori des de la línia de comandes!

Al pròxim post veureu perquè faig servir principalment el Cygwin: Apache Nutch. És molt pràctic tenir-ho en una màquina Linux però veure els avantatges de treballar-hi d'aquesta manera. Fins la propera!

0 Comentarios