Notícies: la IA present en l’agricultura i els processos industrials nacionals


Us porto dues Notícies d’origen nacional on la intel·ligència artificial juga un paper molt important.



Ferrolterra aplica la intel·ligència artificial al cultiu de vinyes



El grup Austen lidera un projecte pioner per obtenir les millors collites d’Albariño. Juntament amb sis empreses gallegues més, el sistema Simovi avalua tots els paràmetres del raïm i envia alertes al mòbil del productor. La base del projecte seran uns sensors semblants als de càmeres de mòbil que es col·locaran en les vinyes.


Felipe Sas, en el centro de la imagen, junto a Álex Casteleiro y Manuel Ameijeiras. josé pardo
 
A través d’un nou sistema de visió multiespectra, s’obtenen els paràmetres relacionats amb la salut de la vinya (clorofil·la, plagues..), les característiques del raïm (nivells de sucre, tanins..) o l’interès enològic (grau d’alcohol i aromaticitat). El nou programa, també enllaçat al Simovi, enviarà informació puntual cada cinc minuts a l’ordinador del responsable de la vinya i activarà alarmes al telèfon mòbil si existeix risc de plagues. S’evitarà així que es ruixi amb pesticides innecessàriament

Segons el gestor del grup Austen, Felipe Sas, “es combinen les eines d’informació geogràfica i intel·ligència artificial pel control de la qualitat de la verema i la presa de decisions, amb un cost sensiblement menor als actuals sistemes de monitorització”. En el projecte, amb un cost de 2 milions d’euros i la duració de dos anys, també col·laboren empreses com Egatel, Saec, Eltor Electrónica entre altres. Té el suport dels centres tecnològics Aimen i Gradiant a més de la Misión Biológica del CSIC.


Els enginyers d’Austen recalquen que “el sistema Simovi permet la detecció prematura de les possibles malalties, reducció en l’ús de pesticides i una anàlisi més qualitativa del raïm i la seva maduració”.


Gerdau lidera un projecte d’intel·ligència artificial per a processos industrials




Destaquem aquesta notícia sobre l’empresa brasilera ja que el projecte està finançat a través d’Etorgai, un programa del Govern Basc.

La multinacional siderúrgica Gerdau encapçala un projecte que utilitza la intel·ligència artificial per optimitzar el control de processos industrials i millorar la qualitat dels productes i la competitivitat. El projecte que compta ab una inversió de cinc milions d’euros, està finançat pel programa Etorgai del Govern Basc, segons informen des del grup brasiler, el qual disposa d’aquesta subvenció per tenir plantacions a Euskadi.
Al desenvolupament del projecte, amb una duració de tres anys, també s’afegeixen Avangoup Business Solutions i l’Universitat de Deusto. El centre d’excel·lència I+D de Gerdau encapçala aquest projecte, que té com a objectiu crear un software intel·ligent per optimitzar el control de les instal·lacions més sensibles del procés de fabricació. En el projecte, s’utilitzen tècniques d’intel·ligència artificial, com les xarxes neuronals autoorganitzatives, xarxes probabilístiques o algoritmes de presa de decisions amb la finalitat de generar models intel·ligents que facin predictible la variabilitat dels processos industrials.
En el seu desenvolupament també s’utilitza el que s’anomena el paradigma de l’ “Internet de les Coses”, que es recolza en la identificació de tota mena d’objectes i en la comunicació automatitzada d’aquests. “Internet of Things” encara no ha estat implementat en el control de processos industrials, tot i que es tracta d’una tecnologia que pot proporcionar gran varietat de nous serveis.
Amb aquest projecte, s’optimitzarà l’operativa dels processos productius i es disminuiran els recursos que es destinen a manteniment, per tant millorarà la qualitat dels productes i la competitivitat. Les mateixes fonts afirmen que volen posar a disposició de les empreses basques “una plataforma d’avantguarda per poder obtenir una posició de lideratge en l’ús de les més avançades tecnologies”. En el cas de Gerdau, el projecte s’aplicarà als processos de l’acer.

Fonts:








0 Comentarios